Restauratie aquarel H.W. Mesdag

Geschreven door Administrator | Maandag, 27 Januari 2014 19:02

Restauratie van een aquarel van Hendrik Willem Mesdag “Heidelandschap met kar”

Voor de behandeling

 

De prent zat in zijn geheel op een drager van grijs karton gekleefd. Aan de randen waren de restanten van een oud passe-partout te zien die ervoor zorgden dat een deel van de afbeelding niet zichtbaar was, alsook dat de tekst die onderin staat bij de handtekening niet volledig te lezen was.

 

In het algemeen was de staat van het werk redelijk goed. Enkel een bruine verkleurde plek in de linker bovenhoek ontsierde de afbeelding en werkte best storend. Bovendien had men een substantie op het papier aangebracht als een soort van retouche. Deze substantie voelde hard aan en na onderzoek bleek deze niet verwijderd te kunnen worden zonder de papiervezels te beschadigen.

Detail linker bovenhoek tijdens handeling Detail linker bovenhoek na behandeling

 

De drager en het passe-partout is verwijderd middels scalpel, spatel en vocht.

Nadien is de verkleuring gebleekt met een reductiebleek die de papiervezels niet aantast. Op een gegeven moment is er echter besloten niet verder te gaan, daar meer bleken geen effect meer had op de verkleuring en er toch steeds een risico bestaat daar je met een chemisch middel werkt.

 

De substantie waar eerder over gesproken is, viel helaas niet weg te bleken. Daardoor is er voor gekozen om de kleur te reduceren middels retoucheren met aquarel.

Na behandeling