Restauratie schilderij Winterlandschap 1821

Geschreven door Administrator | Donderdag, 30 Januari 2014 10:35

Restauratie van ‘Winterlandschap’ van Koekkoek, 1821.


Het schilderij was eerder behandeld, echter bij het verwijderen van de vernislaag bleven er resten vernis achter die duidelijk te zien waren als lichtgele vlekken.  Ook bleven resten van de watten waarmee deze vernis verwijderd werd, achter.

De kleur van de retouches in de lucht, die tijdens deze restauratie was uitgevoerd, week sterkt af van de originele kleur van de verflaag.

Onderaan in de rechter onderhoek, was er een kleine deformatie te zien. Deze werd veroorzaakt door het stof wat tussen de onderste spielat en het doek zat. Dit drukte het doek naar voren.

 

Bij het uitlijsten werden zowel schilderij als lijst grondig langs voor- en achterzijde droog gereinigd.  Hierbij werd ook het opgehoopte stof tussen het spieraam en het doek verwijderd zodat de deformatie in het doek weggewerkt kon worden.

Detail van schilderij tijdens behandeling

 

Vervolgens werd de vernis verwijderd waarbij duidelijk werd dat bij de voorgaande restauratie de meeste vernis verwijderd werd in de luchtpartij; er werd wel nog een dikke vernislaag geconstateerd in het gebladerte en andere donkere zones in het schilderij.  Tijdens het verwijderen van de vernis werden ook de oude retouches afgenomen.  Nadat de vernis geheel verwijderd was, werd het schilderij nagereinigd om zo ook achtergebleven solventresten te verwijderen.

 

Na het aanbrengen van de tussenvernis, dewelke de originele verflaag scheidt van de daaropvolgende restauratie-ingrepen, werd er gestart met het retoucheren. Uiteindelijk is er een slotvernis aangebracht om alle restauratie-ingrepen af te sluiten, alsook als  beschermlaag van het schilderij.

 

Schilderijen worden na de behandeling opnieuw ingelijst waarbij gebruik gemaakt wordt van museumvilt in de randen van de lijst en flexibele lijstveren.

Voor behandeling Na behandeling