Restauratie schilderij Winterlandschap 1821

Geschreven door Administrator | Donderdag, 30 Januari 2014 10:35

Restauratie van ‘Winterlandschap’ van Koekkoek, 1821.


Het schilderij was eerder behandeld, echter bij het verwijderen van de vernislaag bleven er resten vernis achter die duidelijk te zien waren als lichtgele vlekken.  Ook bleven resten van de watten waarmee deze vernis verwijderd werd, achter.

De kleur van de retouches in de lucht, die tijdens deze restauratie was uitgevoerd, week sterkt af van de originele kleur van de verflaag.

Onderaan in de rechter onderhoek, was er een kleine deformatie te zien. Deze werd veroorzaakt door het stof wat tussen de onderste spielat en het doek zat. Dit drukte het doek naar voren.

 

Bij het uitlijsten werden zowel schilderij als lijst grondig langs voor- en achterzijde droog gereinigd.  Hierbij werd ook het opgehoopte stof tussen het spieraam en het doek verwijderd zodat de deformatie in het doek weggewerkt kon worden.

Detail van schilderij tijdens behandeling

 

Vervolgens werd de vernis verwijderd waarbij duidelijk werd dat bij de voorgaande restauratie de meeste vernis verwijderd werd in de luchtpartij; er werd wel nog een dikke vernislaag geconstateerd in het gebladerte en andere donkere zones in het schilderij.  Tijdens het verwijderen van de vernis werden ook de oude retouches afgenomen.  Nadat de vernis geheel verwijderd was, werd het schilderij nagereinigd om zo ook achtergebleven solventresten te verwijderen.

 

Na het aanbrengen van de tussenvernis, dewelke de originele verflaag scheidt van de daaropvolgende restauratie-ingrepen, werd er gestart met het retoucheren. Uiteindelijk is er een slotvernis aangebracht om alle restauratie-ingrepen af te sluiten, alsook als  beschermlaag van het schilderij.

 

Schilderijen worden na de behandeling opnieuw ingelijst waarbij gebruik gemaakt wordt van museumvilt in de randen van de lijst en flexibele lijstveren.

Voor behandeling Na behandeling

Restauratie van wandkunst gemeente Hengelo

Geschreven door Manager | Dinsdag, 05 November 2013 09:51

Restauratie van binnen- en buitenwandkunst voor de gemeente Hengelo

Zowel buiten als binnenin het gemeentehuis te Hengelo bevindt zich kunst.
Binnen gaat het om een wand volledig met beeldhouwwerk versierd, terwijl buiten reliëfs de muren verfraaien.

Buitenwandkunst
Buiten werd er door de kunstenaar gebruik gemaakt van de hiervoor speciaal geplaatste bakstenen die voorzien werden van een coating met glazuur. de gekleurde en geglazuurde bakstenen vormen zo hun tekening.
Spijtig genoeg werd deze buitenkunst slachtoffer van vandalisme, hierbij werden de geglazuurde bakstenen beschadigd en beschreven met tekst.

Om dit relief te behandelen werden alle losse stukjes glazuur geconsolideerd alvorens er over gegaan werd tot de reiniging van het geheel. Het reinigen gebeurde op verschillende manier en werd er onder meer gebruik gemaakt van het droog reinigen met een museumstofzuiger, waarna deze ook gereinigd kon worden met het stoomapparaat.

Plaatselijk werden de beschreven stenen gereinigd met een sterker oplosmiddel en scalpel om ook de laatste resten, die diep in de
poriën van de baksteen dringen, te verwijderen. Ontbrekende delen en glazuur werden opnieuw gereconstrueerd. Ook de voegen van het metselwerk werden bijgewerkt waar het nodig was.


Restauratie van "Schepen op de rede van Veere"

Geschreven door Manager | Dinsdag, 10 Maart 2015 15:16

Schepen op de rede van Veere 1651

 

Philips van Macheren
Olieverf op doek, 173 x 300 cm

scherp
Het schilderij voor de restauratie

 

Aan dit grote schilderij is in het verleden al veel verspijkerd. Zo is het doek gedoubleerd, dat wil zeggen dat er tegen de originele drager een extra doek geplakt is, in dit geval met een was-harslijm. Bij het doubleren van het schilderij zijn de originele spanranden afgesneden.

Uit het doek waren ook verschillende stukken gesneden. Deze uitgesneden delen waren vervangen door nieuwe stukken doek en opgevuld. De verflaag was sterk verpoetst waardoor veel details verloren zijn gegaan en sommige kleine bootjes zeer vaag geworden waren. Over het hele schilderij waren oude retouches en overschilderingen te zien.

Onregelmatige uitgesneden stuk aan de linkerkant
(de diameter van het witte kader is 24 cm).

 

In de luchtpartij bevonden zich bovendien sleetse plekken, waardoor de bruine grondering zichtbaar was.

Verder was de vernislaag vergeeld. De laag was dik en onregelmatig opgebracht en vertoonde druipsporen. Bovendien was het werk vuil geworden.

Na het verwijderen van het oppervlaktevuil is het vernis afgenomen met een oplossing van ethanol en iso-octaan. De jongste retouches en overschilderingen lieten zich goed verwijderen. Hieronder bevonden zich echter oudere retouches en overschilderingen die krimpscheuren vertoonden, en die niet oplosten. Er zijn tevergeefs testen uitgevoerd met verschillende oplosmiddelen. Slechts één mengsel (isopropanol – ammoniak 1:1) gaf enig resultaat. Daarmee werden de oudere overschilderingen gedeeltelijk weggehaald.

Verwijderen van vernis en retouches


Hierdoor kwamen op meerdere plaatsen nog meer oude vullingen en reparaties tevoorschijn. Sommige vullingen zijn mechanisch verdund, andere zijn helemaal verwijderd met behulp van scalpel.

Veere 2 na
voor restauratie oude stopsel nieuwe stopsel na retoucheren


Daarna zijn de lacunes opgevuld met een vulmiddel op basis van gelatine en kaolien.

Vervolgens is er een laagje damar vernis aangebracht. Deze tussenlaag vormt een buffer die de nieuwe ingrepen aan het schilderij scheidt van de originele verflaag. Vervolgens is het schilderij geretoucheerd. De rechthoekige lacune in de haven van Veere werd geretoucheerd met behulp van schetsen van schepen en van een oude tekening van de toren van Veere.

Anderen bekeken ook: Alles bekijken

Restauratie schilderij Winterlandschap 1821

lees artikel

Restauratie van wandkunst gemeente Hengelo

lees artikel

Restauratie van "Schepen op de rede van Veere"

lees artikel