Restauratie houten beeld: Maria met kind

Geschreven door Manager | Dinsdag, 10 Maart 2015 15:08

Het beeld is gesneden uit linden hout met een polychromie van olieverf dewelke is aangebracht op een witte krijt grondering. Sommige delen zijn verguld met bladgoud, terwijl andere met brons verf zijn gekleurd.

 

In het object was actieve houtworm geconstateerd waardoor  het beeld een bestrijdingsmethode heeft ondergegaan door middel van invriezen. In het hout van het beeld waren tientallen uitvlieggaatjes aanwezig, vooral in de sokkel en aan de onderkant van het beeld.

 

Op een aantal posities was de verf afgeschilferd waardoor er licht verfverlies is ontstaan. Op diverse plaatsen waren er oude reparaties en oude retouches zichtbaar.

Op het oppervlak bevond zich een dikke laag stof, vuil (roet van de kaarsen) en druppels van kaars was.

Tijdens de vorige behandeling waren de beschadigingen gewoon overschilderd zonder dat het beeld eerst schoongemaakt werd. De rechter pink van  Maria is in het verleden opnieuw uitgesneden en geverfd met een donkerbruine verf, die dezelfde tint had als het vuil op de rest van de hand.

 

De spinnenwebben en het grove vuil zijn verwijderd met een zachte kwast en een stofzuiger De losse verf is vastgezet met een aangepaste lijm. De stof op het oppervlak is verwijderd met smoke sponge. Het hout van de sokkel en de onderkant van het beeld zijn geïmpregneerd om het aangetaste hout te verstevigen.

 

Na de reiniging zijn de oude overschilderingen tevoorschijn gekomen als donkere storende vlekken. Deze zijn verwijderd. De rechter donkerbruine pink van Maria bijvoorbeeld stond in groot contrast tot de rest van haar hand.

 

Maria met kind Hand
Tijdens reiniging Tijdens restauratie kwam deze oude reparatie tevoorschijn

 

De uitvlieggaatjes van de houtworm en de lacunes zijn opgevuld. Alle beschadigingen zijn geretoucheerd en de bruine zijkanten van de sokkel opnieuw geverfd.

sokkel tijdens
Uitvlieggaatjes van de houtworm voor behandeling Tijdens restauratie worden de uitvlieggaatjes geïmpregneerd

 

Tenslotte is het beeld gevernist met een beschermlaag van damar vernis.

Maria met kind voor behandeling Maria met kind na behandeling