Restauratie houten beeld: Maria met kind

Geschreven door Manager | Dinsdag, 10 Maart 2015 15:08

Het beeld is gesneden uit linden hout met een polychromie van olieverf dewelke is aangebracht op een witte krijt grondering. Sommige delen zijn verguld met bladgoud, terwijl andere met brons verf zijn gekleurd.

 

In het object was actieve houtworm geconstateerd waardoor  het beeld een bestrijdingsmethode heeft ondergegaan door middel van invriezen. In het hout van het beeld waren tientallen uitvlieggaatjes aanwezig, vooral in de sokkel en aan de onderkant van het beeld.

 

Op een aantal posities was de verf afgeschilferd waardoor er licht verfverlies is ontstaan. Op diverse plaatsen waren er oude reparaties en oude retouches zichtbaar.

Op het oppervlak bevond zich een dikke laag stof, vuil (roet van de kaarsen) en druppels van kaars was.

Tijdens de vorige behandeling waren de beschadigingen gewoon overschilderd zonder dat het beeld eerst schoongemaakt werd. De rechter pink van  Maria is in het verleden opnieuw uitgesneden en geverfd met een donkerbruine verf, die dezelfde tint had als het vuil op de rest van de hand.

 

De spinnenwebben en het grove vuil zijn verwijderd met een zachte kwast en een stofzuiger De losse verf is vastgezet met een aangepaste lijm. De stof op het oppervlak is verwijderd met smoke sponge. Het hout van de sokkel en de onderkant van het beeld zijn geïmpregneerd om het aangetaste hout te verstevigen.

 

Na de reiniging zijn de oude overschilderingen tevoorschijn gekomen als donkere storende vlekken. Deze zijn verwijderd. De rechter donkerbruine pink van Maria bijvoorbeeld stond in groot contrast tot de rest van haar hand.

 

Maria met kind Hand
Tijdens reiniging Tijdens restauratie kwam deze oude reparatie tevoorschijn

 

De uitvlieggaatjes van de houtworm en de lacunes zijn opgevuld. Alle beschadigingen zijn geretoucheerd en de bruine zijkanten van de sokkel opnieuw geverfd.

sokkel tijdens
Uitvlieggaatjes van de houtworm voor behandeling Tijdens restauratie worden de uitvlieggaatjes geïmpregneerd

 

Tenslotte is het beeld gevernist met een beschermlaag van damar vernis.

Maria met kind voor behandeling Maria met kind na behandeling

Restauratie van wandkunst gemeente Hengelo

Geschreven door Manager | Dinsdag, 05 November 2013 09:51

Restauratie van binnen- en buitenwandkunst voor de gemeente Hengelo

Zowel buiten als binnenin het gemeentehuis te Hengelo bevindt zich kunst.
Binnen gaat het om een wand volledig met beeldhouwwerk versierd, terwijl buiten reliëfs de muren verfraaien.

Buitenwandkunst
Buiten werd er door de kunstenaar gebruik gemaakt van de hiervoor speciaal geplaatste bakstenen die voorzien werden van een coating met glazuur. de gekleurde en geglazuurde bakstenen vormen zo hun tekening.
Spijtig genoeg werd deze buitenkunst slachtoffer van vandalisme, hierbij werden de geglazuurde bakstenen beschadigd en beschreven met tekst.

Om dit relief te behandelen werden alle losse stukjes glazuur geconsolideerd alvorens er over gegaan werd tot de reiniging van het geheel. Het reinigen gebeurde op verschillende manier en werd er onder meer gebruik gemaakt van het droog reinigen met een museumstofzuiger, waarna deze ook gereinigd kon worden met het stoomapparaat.

Plaatselijk werden de beschreven stenen gereinigd met een sterker oplosmiddel en scalpel om ook de laatste resten, die diep in de
poriën van de baksteen dringen, te verwijderen. Ontbrekende delen en glazuur werden opnieuw gereconstrueerd. Ook de voegen van het metselwerk werden bijgewerkt waar het nodig was.


Restauratie van "Schepen op de rede van Veere"

Geschreven door Manager | Dinsdag, 10 Maart 2015 15:16

Schepen op de rede van Veere 1651

 

Philips van Macheren
Olieverf op doek, 173 x 300 cm

scherp
Het schilderij voor de restauratie

 

Aan dit grote schilderij is in het verleden al veel verspijkerd. Zo is het doek gedoubleerd, dat wil zeggen dat er tegen de originele drager een extra doek geplakt is, in dit geval met een was-harslijm. Bij het doubleren van het schilderij zijn de originele spanranden afgesneden.

Uit het doek waren ook verschillende stukken gesneden. Deze uitgesneden delen waren vervangen door nieuwe stukken doek en opgevuld. De verflaag was sterk verpoetst waardoor veel details verloren zijn gegaan en sommige kleine bootjes zeer vaag geworden waren. Over het hele schilderij waren oude retouches en overschilderingen te zien.

Onregelmatige uitgesneden stuk aan de linkerkant
(de diameter van het witte kader is 24 cm).

 

In de luchtpartij bevonden zich bovendien sleetse plekken, waardoor de bruine grondering zichtbaar was.

Verder was de vernislaag vergeeld. De laag was dik en onregelmatig opgebracht en vertoonde druipsporen. Bovendien was het werk vuil geworden.

Na het verwijderen van het oppervlaktevuil is het vernis afgenomen met een oplossing van ethanol en iso-octaan. De jongste retouches en overschilderingen lieten zich goed verwijderen. Hieronder bevonden zich echter oudere retouches en overschilderingen die krimpscheuren vertoonden, en die niet oplosten. Er zijn tevergeefs testen uitgevoerd met verschillende oplosmiddelen. Slechts één mengsel (isopropanol – ammoniak 1:1) gaf enig resultaat. Daarmee werden de oudere overschilderingen gedeeltelijk weggehaald.

Verwijderen van vernis en retouches


Hierdoor kwamen op meerdere plaatsen nog meer oude vullingen en reparaties tevoorschijn. Sommige vullingen zijn mechanisch verdund, andere zijn helemaal verwijderd met behulp van scalpel.

Veere 2 na
voor restauratie oude stopsel nieuwe stopsel na retoucheren


Daarna zijn de lacunes opgevuld met een vulmiddel op basis van gelatine en kaolien.

Vervolgens is er een laagje damar vernis aangebracht. Deze tussenlaag vormt een buffer die de nieuwe ingrepen aan het schilderij scheidt van de originele verflaag. Vervolgens is het schilderij geretoucheerd. De rechthoekige lacune in de haven van Veere werd geretoucheerd met behulp van schetsen van schepen en van een oude tekening van de toren van Veere.

Anderen bekeken ook: Alles bekijken

Restauratie houten beeld: Maria met kind

lees artikel

Restauratie van wandkunst gemeente Hengelo

lees artikel

Restauratie van "Schepen op de rede van Veere"

lees artikel