Behandeling van een pastel op doek uit 1900

Geschreven door Administrator | Dinsdag, 25 Maart 2014 15:50

Behandeling van een pastel op doek uit 1900

Vanwege een waterschade had de pastel een behoorlijke schimmelschade opgelopen. Dit is duidelijk te zien aan de witte waas die vooral aan de randen van het object zit. Niet alleen de schimmel verstoorde het beeld, ook de kleuren waren plaatselijk uitgelopen en er zaten twee grote deformaties in het doek.

 

Pastels zijn verschrikkelijk moeilijk te behandelen vanwege de pigmenten die als het ware los op de drager liggen. Elke handeling die wordt uitgevoerd, kan eigenlijk als een beschadiging van het beeld gezien worden. In dit geval was het echter zo dat er geen ‘losse’ pigmenten meer waren vanwege de waterschade. De pastel was als het ware gefixeerd door het water.

Voor behandeling Na behandeling


Voor de behandeling zijn we gestart met het verwijderen van de schimmelsporen. Dit is uitgevoerd met een zeer dun penseel en een museumstofzuiger met HEPA-filter. Oorspronkelijk was de pastel op een houten spieraam gemonteerd. Deze hoogte was echter niet bevorderlijk voor het inlijsten, waarna in overleg is besloten tot demonteren. Na het demonteren zijn de randen van het doek gevlakt, alsook de deformaties, door het geheel lichtjes in te vochten en op te spannen. Voor het inlijsten in een nieuwe lijst is het doek op een op maat gesneden kapalineplaat gespannen. Deze is vastgezet aan de randen middels strookjes dik Japans papier en zetmeellijm.

In overleg met de klant is besloten om plaatselijk het uitlopen van de pigmenten af te zwakken door met pastel te retoucheren. Zodoende is er een minder storend beeld gecreëerd.