Conservering archeologisch materiaal

Onze specialisten conserveren en restaureren archeologisch materiaal zoals leer, hout, glas, keramiek en metaal. U kunt bij ons langskomen om uw materiaal te laten onderzoeken zodat wij de juiste conserveringsbehandeling en bergingsmethode kunnen bepalen. Ook kunnen wij bij u langskomen om het materiaal ter plaatste te analyseren. Archeologische materialen behoeven specifieke conserveringsmethodes omdat deze jarenlang of zelfs eeuwenlang in de bodem van de grond bewaard zijn gebleven.

 

Eigenschappen archeologisch materiaal

Archeologische materialen onderscheiden zich omwille van hun specifieke eigenschappen door de eeuwenlange bewaring in de bodem. Zo kan glas, afkomstig van archeologische opgravingen, sterk gecorrodeerd zijn door het lange verblijf in de vochtige omgeving van de bodem met allerlei chemicaliƫn die het glas kunnen aantasten. Glas blijft in betere conditie in een zure bodem dan in een meer alkalische omgeving. Bij een object kan het degradatie per enkele centimeters verschillen, door subtiele verschillen in de chemische samenstelling van de bodem. Dit geldt ook voor andere materialen dan glas. Bijkomend kan bij opgraving de plotselinge overgang van vochtige naar droge toestand een object ernstig beschadigen.

Daarnaast hebben de handelingen van de archeoloog of onderzoeker tijdens de opgraving en de verwerking van archeologische voorwerpen een invloed op de bewaringsnoden wanneer die voorwerpen in een depot geplaatst moeten worden.

 

Vriesdroog-methode

Nat geborgen archeologische voorwerpen worden dankzij de samenwerking tussen Art Conservation en Belfor geconserveerd volgens de vriesdroog-methode. De voorwerpen ondergaan een voorbehandeling om vreemde stoffen uit het voorwerp te spoelen en om te voorkomen dat het hout bij het invriezen uitzet en daardoor scheurt. Door sublimatie verdampt het ijs en blijft de vorm en textuur van een voorwerp behouden.