Restauratie van sculpturen

Art Conservation heeft ervaring met het conserveren en restaureren van sculpturen in binnen- en buitenruimtes. Naast de traditionele materialen zoals (natuur)steen, brons of hout, zijn moderne kunstwerken zoals plastic, polyester, was, papier en zelfs geëxpandeerd polystyreen ons bekend.


Advies

Het verpakken en transporteren van grote driedimensionale vormen vergt een gespecialiseerde aanpak, met gepaste technieken en materialen. Wij hebben gekwalificeerde restauratoren in dienst die u advies kunnen geven omtrent bewaring, transport, opberging en depotorganisatie, onderhoud, (schade-)inventarisatie, presentatie, enzovoort.


Onderzoek

Alvorens de conservering en/of restauratie plaatsvindt, wordt er een vooronderzoek uitgevoerd. Dit bestaat uit de omschrijving van de diverse materialen, de bewaringstoestand, de identificatie van de schade, de aard en de draagwijdte ervan, de evaluatie van de oorzaken van degradatie, de beschrijving van de aard en de draagwijdte van de noodzakelijke behandeling.

Een visuele analyse van een kunstwerk is de eerste en belangrijkste stap in de voorbereidingen tot de restauratie van het object. Zo komt er duidelijkheid over de conditie van de sculptuur en kan er een geschikte behandeling worden bepaald.


Conservering

Preventieve conservering is onrechtstreeks ingrijpen, met als doel het verval van uw sculptuur te vertragen of schade te voorkomen. Om het behoud van sculpturen te garanderen, moeten de beste voorwaarden geschept worden. Het gaat om maatregelen betreffende registratie, bewaren, manipuleren, verpakken, transporteren, en beveiligen van collecties, rampenplanning, tentoonstellen, enzovoort. Ons zusterbedrijf Art Salvage is hierin gespecialiseerd.

Actieve conservatie, ook wel curatieve conservatie genoemd, is vooral rechtstreeks ingrijpen om verdere disintegratie tegen te gaan. Het gaat steeds om minimale en omkeerbare ingrepen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het onderhoud van openluchtsculpturen. Om het behoud te garanderen, kunnen deze best regelmatig gereinigd worden. Dit kan op een veilige en duurzame manier gebeuren met behulp van de lasertechniek of een stoomapparaat, afhankelijk van het type materiaal waaruit de sculptuur bestaat.


Restauratie

Restauratie is het rechtstreeks ingrijpen op beschadigde of gedegradeerde objecten met als doel het lezen ervan te bevorderen met zoveel mogelijk respect voor de esthetische, historische en fysische integriteit. In samenspraak de klant wordt er gezocht naar een geschikte oplossing. Wij restaureren zowel voor erfgoedinstellingen als particulieren en bieden flexibiliteit betreffende grote collecties of objecten op groot formaat. U kunt bij ons terecht voor uiteenlopende behandelingen:

  • Reinigen
  • Consolideren
  • Verlijmen
  • Plastisch herstel
  • Constructiewerkzaamheden
  • Replica’s maken uit gietmaterialen; met behulp van mallen kunnen wij o.a. ontbrekende delen van sculpturen aanvullen

Na de behandeling wordt er een eindrapport opgesteld waarin alle onderzoeken en behandelingen uitvoerig worden beschreven en gedocumenteerd aan de hand van foto’s. Dit biedt de klant inzicht in het restauratieproces. Openheid over onze werkzaamheden is een belangrijke pijler binnen ons bedrijf.

Voor al uw vragen over de restauratie van sculpturen, kan u steeds contact met ons opnemen, om samen de mogelijkheden te bekijken.