Restauratie van papier

Art Conservation heeft op het gebied van papierrestauratie een expertise van ruim 30 jaar in huis. Sinds de oprichting zijn uiteenlopende objecten behandeld zoals prenten, affiches, gouaches en stripboeken. Naast museale objecten, bent u ook voor de behandeling van archieven, boeken, handschriften, perkament en kaarten bij ons aan het juiste adres!


Advies

Wij hebben gespecialiseerde restauratoren in dienst waarbij u terecht kunt voor advies omtrent bewaaromstandigheden, verpakkingen, schade-inventarisatie en conservering van uw papieren objecten. Zo kunnen wij hulp bieden met de inrichting van uw depot of met het tentoonstellen van een bijzonder boek.


Onderzoek

Naast het behandelen van objecten doet Art Conservation ook materiaal-technisch onderzoek. Zo is er in het verleden een onderzoeksproject uitgevoerd naar de CoBrA-collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. Hierbij zijn de oorzaken van het craquelé, ontstaan door de laag-over-laagtechniek die is gebruikt door de kunstenaars, onderzocht. In samenwerking met het ICN en met behulp van FTIR-, XRF- en XRF-analyses, zijn de bestanddelen van een aantal pigmentdeeltjes gedetermineerd. Door dit onderzoek kon er een gepaste behandeling worden voorzien waarbij de verfschollen werden geconsolideerd.


Conservering

Preventieve conservering omvat een geheel aan indirecte maatregelen en acties die we treffen om verder verval tegen te gaan. Hierbij wordt er dus geen rechtstreekse behandeling op het papieren object zelf uitgevoerd. Deze vorm van conservering heeft te maken met het optimaliseren van de klimatologische omstandigheden, het voorzien van beschermende verpakkingen en aangepaste opslagmethodes. Voor de aanschaf van geschikte verpakkingen – zoals bijvoorbeeld zuurvrije archiefdozen – kunt u terecht in onze calamiteitenwinkel.

Daarnaast kunnen wij uw objecten (opnieuw) inlijsten volgens de huidige conserveringsstandaarden. Met een speciale machine snijden we strakke passepartouts uit zuurvrij karton. We werken samen met een lijstenmakerij die eventueel nieuwe lijsten voor u kan vervaardigen.

Art Conservation heef naast haar restauratiewerkzaamheden veel ervaring met actieve (of curatieve) conservering. Sommige papieren objecten zijn zo beschadigd dat een minimale en omkeerbare ingreep, die de schadelijke processen vertraagd of stopt, aanbevolen is. Een veel voorkomende vorm van actieve conservering bij papier is ontzuring en het repareren van scheuren.


Restauratie

Restauratie is het rechtstreeks ingrijpen op beschadigde of gedegradeerde objecten met als doel het lezen ervan te bevorderen met zoveel mogelijk respect voor de esthetische, historische en fysische integriteit. In samenspraak de klant wordt er gezocht naar een geschikte oplossing. Wij restaureren zowel voor erfgoedinstellingen als particulieren en bieden flexibiliteit betreffende grote collecties of objecten op groot formaat. U kunt bij ons terecht voor uiteenlopende behandelingen:

  • Reinigen
  • Instukken/aanvezelen
  • Verwijderen van tape- en lijmresten
  • Behandelen van inktvraat
  • Verwijderen van vlekken en verkleuringen
  • Reducerend bleken met natriumboorhydride

Na de behandeling wordt er een eindrapport opgesteld waarin alle onderzoeken en behandelingen uitvoerig worden beschreven en gedocumenteerd aan de hand van foto’s. Dit biedt de klant inzicht in het restauratieproces. Openheid over onze werkzaamheden is een belangrijke pijler binnen ons bedrijf.

Voor al uw vragen over de restauratie van papieren objecten, kan u steeds contact met ons opnemen, om samen de mogelijkheden te bekijken.